A barátnőmnek nincs könnyű dolga az őszi szezonban; még Olaszországban sem

Talán mindenki ismeri a típust; vékony, magas, vérszegény és alacsony vérnyomású. Na, ők pont nem az én eseteim. De attól még a barátnőm pont ebbe a kategóriába tartozott. Hiszen a szerelmet nem mi választjuk; a szerelem csak úgy ránk talál. Szegényt sokszor kell otthon is ápolgatni, különösen az őszi-téli szezonban. Ő az a folyton lebetegedős típus, és lány lévén, neki ez gyakran felfázással is jár. Ilyenkor aztán 5 percenként kell mosdóra rohannia és elég nehezen múlik el neki ez a betegeskedés. Ez nem éppen szerencsés eset, mikor éppen Olaszországba megyünk „nyaralni” az őszi szezonban. Nem vagyunk az a nyáron kirándulós típus; a tengerpart nem tartozik egyikünk idealizált nyaralásához sem. Így aztán nem is gond, ha a kissé hűvösebb őszi szezonban teszünk látogatást Olaszországba, fürdeni úgysem terveztünk. Különösen mikor a barátnőm még mindig beteg és minden benzinkúton meg kell állnunk, meglátogatni a mosdót.

Még itthon voltunk Magyarországon és a határ előtt még beugrottunk egy kisvárosba. Barátnőm olvasott egy gyógyszerről a neten a Prevenció Patika oldalán, a drotaverinről, és gondolta ad neki egy esélyt, hátha segít neki a panaszai enyhítésében. Olvastuk, hogy képes csökkenteni a simaizom-görcsöket.  És milyen jól bevált! Napi 6 bogyót szedett, ami az ajánlott adag maximuma, de nem bántam, mert így tényleg jobban érezte magát, mellékhatások se nagyon jelentkeztek. Az egyetlen, amire panaszkodott egy kicsit, hogy közvetlenül bevétel után kissé szédült, de az is gyorsan elmúlt és nem volt zavaró.

A drotaverin sok mindenre jó, igazán multifunkcionális kis gyógyszer. Használható feszülős fejfájásra, epekőre, vesemedence-gyulladásra, gyomorfekélyre vékony- és vastagbélgyulladásra és a nők számára gyakori menstruációs panaszok illetve húgyúti fertőzések kezelésére. Olaszországban jó lett volna, ha 1 óra alatt meggyógyít mindent, mikor a tengerparton álltunk. Persze mivel a barátnőm már így is drotaverinen volt, ez nem igazán jöhetett számításba. Bár a betegtájékoztató nem írta, hogy ne lehetne mellette közös medencébe menni a gyógyszer mellett, a hideg víz mind tudjuk mit vált ki az emberből. Azt a simaizom-görcsöt, amit az okozott volna, még a drotaverin sem lett volna képes megállítani.

Egyik utunk miután elfoglaltuk a szállásunkat az x-edik kis településen, a helyi patikába vezetett, ugyanis barátnőmnek elfogyott a drotaverinje. Szerencsére a gyógyszerek dobozain mindig rajta van a hatóanyag, amiknek a helyesírása nagyjából egyezményes minden országban. Ezeket a kemikáliákat nem is nagyon lehet fordítgatni. Drotaverine. Olaszul lehetne drotaveringo. Vagy drotaveringiovanni.

Végül Magyarországon vettünk újabb adag drotaverint. Barátnőm annyira megszerette a gyógyszert, hogy mindig elkezdett tartani a retiküljében egy levéllel. Ha fájt a hasa vagy valami egyebe, egyből bekapott egyet. Sosem lett tőle semmi baja. Úgy szedhette és szedte is mint a vitamint.

Fantasztikus volt Olaszország. Persze ha már ott voltunk, nem lehetett kihagyni az olasz konyhát. Természetesen pizzát ettünk orrvérzésig. És valóban igazak a hírek. Az autentikus olasz pizzához nincs semmi más fogható.