Nekünk is jól jött az elektromos padlófűtés

Látogatás Olaszországba

Már több mint egy éve együtt vagyunk az olasz barátommal, aki itt él Budapesten, de még nem érkezett el az a számomra rettegett pillanat, hogy találkozzak a szüleivel. Hatalmas megfelelési kényszert érzek az após- és anyósjelölttel szemben, görcsösen igyekszem elérni, hogy szimpatikus legyek nekik, ezért izgulok miatta. Persze a másik indok az a nyelvi akadály. Tudniillik ők nem beszélnek idegen nyelveket, én meg csak nagyon alapvető kifejezéseket tudok olaszul. A barátomtól tanulok persze ezt-azt, de alapvetően angol a kommunikációs nyelvünk. Idén novemberben jött el az első alkalom a nagy találkozásra, amikor is elrepültünk a barátommal a szüleihez egy hétre Olaszországba, egy Nápoly melletti kis városba, amit Frattaminore-nak hívnak.

Egész úton az olaszt gyakoroltam, alig szólaltunk meg angolul, be voltam zsongva, hogy jó benyomást tegyek a szülőkre. Odaérve felvettem a százwattos mosolyomat,és a legjobb tudásom szerint mutatkoztam be és fejeztem ki örömömet a találkozásban. Ők hasonlóan tettek, majd le is ültünk a hatalmas, minden jóval megterített étkezőasztalhoz. Rengeteg finom fogással készültek: babsalátával, házi pizzával, mozzarellával, bruschettával és sütivel. Nem volt akadály, ha nem értettük meg egymást, mert olyankor a barátom elővette tolmácsképességeit és besegített.

Az itthon még kevésbé ismert fűtési technológia

Nagyon jó hangulatban teltek a napok, várost néztünk, sétáltunk, barátokat és rokonokat látogattunk meg. A barátom szüleinek a lakása már az első perctől nagyon megtetszett. Nem feltétlenül a legmodernebb berendezésű volt, mégis nagyon otthonos és takaros volt. Kint már elég hideg uralkodott a déli éghajlat ellenére is, ezért nagyon jól esett a padlóból áradó kellemes meleg. Rá is kérdeztem a barátomnál, hogy mégis hogy oldották meg, hogy a fűtés a padlóból jön? Így tudtam meg, hogy a teljes lakásban elektromos padlófűtést használnak, ami Magyarországon még nem olyan elterjedt, de több országban, többek között az olaszoknál is már egy közkedvelt fűtési módszer lett.

Pár éve vezették be a lakásban az AHT amorf fűtőszálas szőnyeget. Az interneten keresztül rendelték meg, majd a szakemberek pikk-pakk lefektették a fűtőszőnyegeket a padlóburkolat alá. Az elektromos fűtés kalkulátor segítségével tudják kiszámolni a szerelők, hogy pontosan mennyi fűtőszőnyeget kell készíteniük az adott helyiségekbe. Az AHT technológiával való fűtés sokkal jobban megéri, mint bármelyik másik fűtőrendszer használata. Egyszeri befektetést igényel, mert az elektromos padlófűtés nem megy tönkre, nem igényel karbantartást vagy rendszeres ellenőrzést. Ezen kívül nagyon gazdaságos és hatékonyan fűt.

Előterjesztettem a technológiát az én szüleimnek is

Olaszországi kiruccanásunk után – ami egyébként nagyon jól sikerült és a nyelvi korlátok sem okoztak bonyodalmat – hazatérve felvetettem a szüleimnek, hogy ők is cseréljék ki az otthoni fűtést elektromos padlófűtésre. Elmeséltem nekik, hogy a barátom szülei mennyit spóroltak, mióta beszerezték a fűtőszőnyegeket. A szerelők az elektromos fűtés kalkulátorral könnyen kiszámolják, hogy mennyi szőnyegre lesz szükség a lakáshoz. Az elektromospadlofutes.info oldalon elérhető az árajánlatkérő adatlap, úgyhogy meg is mutattam a szüleimnek, miről beszélek.

A fűtőszálas szőnyeg mennyiségének kiszámításához először meg kell adni a lakás, pontosabban a fűtendő helyiségek méretét. Mivel a helyiségekben vannak olyan bútorok, amiket sosem mozdítunk el, valamint a fürdőszobában a WC és a kád alá sem kell fűtés, személyes helyszíni felmérés szükséges ahhoz, hogy kiszámolják, pontosan mennyi szőnyeg kell. Ekkor ellenőrzik a külső és belső falak méretét, a nem mozdítható bútorok méretét, az elektromos hálózat kiépítettségét és az elektromos nyomvonalat. A falaktól számítva 10 centiméteres rést kell hagyni, így ezekből az következik, hogy nem pont annyi fűtőszőnyegre van szükség, mint amekkora a helyiség területe.

A felmérés után a cég dolgozói maguk végzik el a számításokat. Ezt követően egy speciális program segítségével megtervezik, hogy hány darab és mekkora szőnyeggel fedhető le az adott szoba a legoptimálisabban. A szőnyegek csak fél vagy egy méter szélesek, valamint maximum 7 méter hosszúak lehetnek, ezt figyelembe kell venni a tervezéskor. Azzal is számolni kell, hogy a már elkészült szőnyegeket nem lehet vágni a benne futó egybefüggő amorf fűtőszál miatt, és egymásra sem lehet tenni két szőnyeget. Árajánlatkéréskor a végösszegbe beletartozik a fűtőszőnyegek és tartozékaik, valamint a beszerelés díja is. A fűtőszőnyegre 15 év garanciát kapunk.

Külön piros pontot érdemel az oldal, amiért véleményeket is lehet rajta olvasni. Ezek külföldi vevőktől származnak és egytől egyig támadhatatlan érveket sorakoztatnak fel az elektromos padlófűtés mellett. Innen egy érdekes sztorit is megtudhatunk: a Cipruson található Mihály Arkangyal Temploma már 1769 óta érintetlenül áll, azonban nemrég felszerelték AHT amorf fűtőszálas technológiával. A termék megrendelése után persze mi is elmondhatjuk a véleményünket a forgalmazónak az elektromos padlófűtésről. Ezen kívül még blog formájában is lehet tájékozódni a fűtőszálas technológia előnyeiről, vele kapcsolatos történeteket és cikkeket is lehet olvasni.

Elektromos padlófűtés otthon

Szerintem sikerült meggyőznöm a szüleimet a honlap segítségével, hogy szereltessenek be AHT amorf fűtőszálas fűtést, hogy saját bőrükön tapasztalják meg az elektromos fűtés előnyeit. Apukám el is küldött egy árajánlatkérő adatlapot, ahol megadta a helyiségek nagyságát és a személyes adatait. Nemsoká fel is hívták és megbeszélték a személyes felmérés időpontját. Minden mérést gondosan elvégeztek, amit már följebb említettem. Ezután a szerelésre egy külön időpontot beszéltek meg. A szerelés napján pontosan érkeztek az összes szükséges eszközzel, számlával, kivitelezési igazolással és mérési jegyzőkönyvekkel.

A padlóburkolatot előzetesen fel kellett szedni, hogy bele lehessen építeni a fűtőszőnyeget. Ez amúgy sem volt probléma, mivel a régi padlókő már sok helyen kopott és törött volt. A szobákból kipakoltuk a bútorokat, hogy minden gördülékenyen menjen. Az áramszolgáltatónkkal is egyeztettünk, hogy lesz-e szükség fázisbővítésre és hogy a padlófűtés beszerelése mennyiben fogja befolyásolni az áramfogyasztást és az áramhálózat működését. Hamar el is készült otthon az új padlófűtés, majd az új burkolatot is letetettük.

Nagyon imádom télen, hogy végre nem fázik a lábam. Az AHT amorf fűtőszálas szőnyegek olyan vékonyak, hogy egyáltalán nem látszik, hogy a padló alatt vannak. Mégis nagyon jól fűtenek és az egész lakásban egyenletes, kellemes meleg van. Mivel a meleg felfelé száll, szerintem ez a lehető legpraktikusabb módja a hatékony fűtésnek, sokkal hatékonyabb, mint a régi radiátoraink, amik csak akkor nyújtottak igazi meleget, ha hozzábújtunk.

A barátom is nagyon elégedett volt és boldogan újságolta a szüleinek, hogy a padlófűtésük megihletett minket. A szüleim is üzentek nekik rajtunk keresztül, hogy nagyon köszönik az ötletet. Bátran állíthatom, hogy az olaszországi kirándulásunk több szempontból is hasznos volt. Végre megismerhettem a barátom szüleit és a szülővárosát, világot láttam és még egy új fűtőrendszerrel is gazdagodott a családom.